web analytics
Bio Marc Hendrickx | Moody Blue Productions

Bio Marc Hendrickx

Afbeelding Marc Hendrickx

Marc Hendrickx rolt al op erg jonge leeftijd het boekenwereldje in, waar hij meer dan tien jaar lang vooral achter de schermen actief is.

In 1994 vormt de turf op 600 bladzijden groot formaat ‘Elvis A. Presley – Muziek, Mens, Mythe’ zijn behoorlijk gewichtige auteursdebuut, dat tegelijk in het Nederlands en in het Frans verschijnt. Het Nederlandstalige boek werd herdrukt in 1998 en opnieuw in 2007. Van 1998 tot 2000 brachten Editions Atlas en BMG een Franse reeksbewerking uit, in 2003 bracht Hannibal Verlag de Duitse editie van dit standaardwerk.
Twee jaar na dit gigantische debuutsucces kruipt Marc Hendrickx in de rol van co-auteur voor ‘Fawltymania!’ en in die van vertaler voor ‘Keith – Het genie naast Mick Jagger’. ‘Fawltymania!’ scoort tevens uitstekend in Nederland.
In 1997 verschijnt een studie over de dierenrechtenorganisatie Gaia. In 1999 publiceert Hendrickx voor het eerst in de V.S., met een studie rond het fenomeen The American Dream. Met ‘Muhammad Ali – Nog altijd de Grootste!’ levert Hendrickx drie jaar later een tweede grote biografie af, wederom van een grootheid uit het diepe Amerikaanse zuiden. Net als de voorganger wordt het werk door vele critici onthaald als een standaardwerk. Wat maakt dat een eerste heruitgave volgt begin 2010, waarna verdere edities het licht zien in 2016 en 2019.
In 2004 focust Hendrickx op het literaire essay, met ‘Yesterday’s Tomorrow’, dat stilstaat bij de gelaagde inhoud van het werk van dichter/componist/zanger Leonard Cohen. Dit werk is succesvol in Vlaanderen (2004/2005) en in Nederland (2005/2006). In 2008 volgen Portugal, Spanje, Australie, Amerika en Canada. In 2020 een up to date gebrachte versie op vraag van de Britse markt. In 2015 is er ‘Man in de marge’, een kritisch essay over het literaire leven in de Nederlandstalige helft van ons land, gebaseerd op vijfendertig jaar activiteit in het wereldje.

In 2001 komt Marc Hendrickx in contact met Dirk Dobbeleers. Samen kiezen ze voor de unieke combinatie jeugdboek/jeugdtheaterstuk en realiseren “Getreinde wanhoop” (2003), “Wolken en een beetje regen” (2005), “Ma, pa, puinhoop!?” (2007), “Wapenland” (2010) en “Heb jij ze wel alle vijf?” (2013). Vijf jeugdproducties waarvan elk boek een tot vier herdrukken scoort en elke theatervoorstelling minstens 100 opvoeringen haalt.    Alle vijf de producties samen spelen in Vlaanderen zelfs meer dan 1000 keer !  Twee ervan krijgen een Franse vertaling en samen bijna 200 opvoeringen. Ter afronding van hun ‘jeugdparcours’ zien ze de meest succesvolle productie – Wolken en een beetje regen – verfilmd worden en in beide helften van ons land met succes de bioscoop aandoen in 2014, als ‘Booster’.

Gesterkt door hun succes bij de jeugd, volgen in 2009 de eerste twee avondvullende producties. “Den Derby”  lokt meer dan tienduizend toeschouwers naar Antwerpen, goed voor veertig totaal uitverkochte voorstellingen, terwijl “Coopman Campioen!” door Vlaanderen reist, lof krijgt tot in NRC en nipt de kaap van vijftig voorstellingen mist. In augustus 2012 is er het veelgevraagde vervolg op ‘Den Derby’, maar niet nadat Marc Hendrickx voor het eerst sinds lang opnieuw solo publiceert. Met ‘Angie – Anders dan de anderen’ levert hij najaar 2011 één van ’s lands eerste Young Adults romans af.

Na een op het vlak van avondvullend theater iets rustigere periode, zijn er in 2018 plots twee realisaties tegelijk: ‘Op weg naar Wembelie!’ (een specifiek Antwerpse productie, dat het in die context zeer aardig doet met een vijfentwintigtal voorstellingen in en om de stad) en de meer bescheiden productie ‘De erfenis van de Koning’. Deze laatste uitzonderlijk niet geschreven door het vaste duo, wel een voorstelling waarvoor Hendrickx als tekstschrijver uitzonderlijk samenwerkt met Michael Vroemans, die een luik slam poetry in het werk introduceert, én met vijf jonge muzikanten, die de voorstelling helpen uitbouwen tot een muzikale productie.

Vanaf 2020 start ‘Armand’. Het begin van een unieke trilogie, waarvoor Hendrickx telkens het boek schrijft, terwijl hij samen met Dirk Dobbeleers de theaterbewerking van de boektekst voor zijn rekening neemt.

Contact:
Marc Hendrickx, H. Meeusstraat 56, 2110 Wijnegem
info@hendrickx-books.com
0495/52.52.62