VANAF NAJAAR 2023 IN HET THEATER:
Dans l'ombre de Gil Jourdan - MAURICE TILLIEUX - Tekenaar met zeemanshart

Met Tillieux zetten Marc Weiss, Yoeri Lewijze en Sam Brosens een magistrale stripmaker op scène in bepalende fragmenten uit zijn leven, waarin de grens tussen stripverhaal en realiteit soms vervaagt. Tillieuxs personages stellen hem in vraag, en de man moet zijn demonen onder ogen zien. Kan hij kiezen voor commercieel succes en toch trouw blijven aan zijn artistieke drijfveren?

De voorstelling duikt in de wereld van creatie en inspiratie en zuigt alle toeschouwers mee in de rijke geschiedenis van het Belgische beelverhaal. Maurice Tillieux was niet van de minste. Samen met Hergé en Franquin stond hij aan de wieg van de Belgische strip zoals iedereen die vandaag kent. Zijn “Gil Jourdan” (Nederlands: “Guus Slim”) is veelvuldig vertaald en als scenarist prijkt zijn naam op kassuccessen als Jess Long, Natasja, Yoko Tsuno en nog veel meer. Maar… Wat Tillieux voor zijn grote commerciële doorbraak maakte was eigenlijk vernieuwender én zijn grote liefde.   

Een wervelend anderhalf uur lang dompelen tekeningen, filmbeelden en live stemmenwerk toeschouwers onder in de creatieve bubbel van een befaamd scenarist-tekenaar. Confronteren met zijn wereld, zijn fantasie, zijn passie en zijn keuzes. Tonen wat er gebeurt wanneer de verbeelding van een rasartiest op kruissnelheid komt. En hoe die zich moet inpassen in de maatschappelijke realiteit.

 

Met:
Marc Weiss – In het zuiden van ons land al geruime tijd gerespecteerd als theateracteur én ‘stemmenleverancier’, leert het noorden hem in 2022 kennen door zijn vertolking van één van de ouderrollen in Grand Prix Cannes winnaar en Belgische Oscxr-nominatie “Close” van Lukas Dhont. Theaterproducent MBP is fier hem nu ook aan het Nederlandstalige theaterpubliek voor te stellen.

Yoeri Lewijze – Een vertrouwde naam in theaters aan beide zijden van de taalgrens, als acteur én als regisseur. Nadat hij voor theaterproducent MBP de regie verzorgde van de succesproductie “Armand” zijn we zeer tevreden dat hij nu met “Tillieux” zijn eerste ‘dubbelprestatie’ brengt, door beide taken op zich te nemen en zich uit te leven met spel én techniek.

Sam Brosens – Dit jonge talent liet zich vrijwel onmiddellijk na haar afstuderen opmerken bij het gezelschap De Proefkonijnen, terwijl ze bij Theaterproducent MBP als stage reeds regie-assistentie deed bij “Armand”. Bij opvolger “Tillieux” breidt haar bijdrage in navolging van de ‘dubbelprestatie’ die Yoeri op zich neemt mee verder uit.

Van:
Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers – Het auteursduo werkt straks vijfentwintig jaar samen. Waarin ze bewust kozen voor kwaliteit, eerder dan voor kwantiteit. Dat resulteerde in een relatief beperkt aantal realisaties, maar waarvan vrijwel elke productie best veel speelde. Met “Tillieux”, waarvan Marc Hendrickx tegelijk het boek “Maurice Tillieux – Van de zee over het papier naar de gloriie” uitbrengt, leveren ze voor Theaterproducent MBP een nieuwe voorstelling die zal spelen in beide landsdelen (en hopelijk ook erbuiten).

Aftellen naar de première...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Deze website wordt onderhouden door The Office Lab bv, en werd gebouwd/vormgegeven door Ensamble by Sam Brosens.